Blijf op de hoogte!

Zaailingen, Zocher en de Zachte Stad

Een wandeling waarin je wordt uitgenodigd anders dan anders te bewegen en te kijken. Zintuiglijk, zoekend, soms zwijgend, aandachtig, luisterend. De wandeling meandert vanuit de museumtuin door de binnenstad en langs de Singel en weer terug.

Wonderlijk hoe goed we als mensen van vlees en bloed gedijen in gebouwen van steen en beton, hoe gemakkelijk we lopen op asfalt en kasseien en kunst bekijken in geacclimatiseerde museumzalen. We kleden ons in zachte materialen die zich soepel naar ons lichaam voegen. Om ons thuis te voelen zoeken we herkenning in de wereld om ons heen. Waar is de stad zacht? Waar is er ruimte voor het onvoorspelbare en ongeplande.

Waarin herkennen we onszelf?

Zonder planten en bomen zou de stad een woestijn zijn, waarin het voor mensen slecht toeven is. Begin 19e eeuw legde Zocher jr. langs de singel een park aan, dat in de loop van de tijd is uitgegroeid tot een waardevolle groene zone midden in de stad, met bijzondere perspectieven. Destijds werd dit ook wel ‘de Wandelingen’ genoemd. Het park verleent mensen de mogelijkheid zich anderszins te verhouden tot de stad en zichzelf.

Zaailingen zijn zeldzaam in de stad – ze zijn er alleen als mensen ze gedogen. In onze manier van doen schuilen allerlei gewoonten die bepalen wat we zien en ervaren. Net buiten de vanzelfsprekendheid ligt een gebied te wachten op betreding – in scheuren, tussen stoep-tegels en traptreden, waar zaailingen de weg vinden in een stenige stad. Laten we in hun voetsporen treden en zoeken naar de zachte stad.

De wandelingen werden gehouden op zondag 19 en 26 september en 3 oktober 2021 van 11.00 tot 13.00 uur door Ienke Kastelein, Hans van Lunteren en een 12-tal bezoekers.

Tekst: Hans van Lunteren
Foto’s: Ienke Kastelein

 

Wandel mee
Wil je ook zo’n wandeling ervaren? Wandel op zondagmiddag 22 mei mee met de zintuigelijke wandeling Zaailingen, Zocher en de Zachte Stad in de stad Utrecht, in het kader van het Urban Tree Festival. De wandeling is gratis, maar er is een beperkt aantal plek beschikbaar. Meld je daarom aan via deze link. Kijk in onze activiteitenkalender voor meer informatie over de wandeling.

Meer over de zaailingen van de stad
Bekijk ook de Botanische Revolutie in Centraal Museum. Inmiddels niet meer te bezoeken.
Lees hier meer over het project Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad.

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten