Onderwijs

Inschrijven

Natuurlijk leren in het basisonderwijs. Leerkrachten van bijna alle basisscholen in Utrecht maken gebruik van onze leskisten, materiaalprojecten, boerderij- of tuinlessen. En leren natuurlijk op onze negen groene locaties in Utrecht.

Natuurlijk wijs

Leerlingen beleven unieke natuurervaringen. Op onze tuinen oogsten de leerlingen zelf de gekweekte groenten. Zij maken soep en proeven de sla van hun eigen oogst.

Tijdens de lessen Werken op de Boerderij op de Steedes leren leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het verzorgen van boerderijdieren. “Juist voor stadskinderen is dit bijna een verplicht onderdeel op school. Het mag nooit verdwijnen.” (Leerkracht in de evaluatie).
Ook op school gaan leerlingen aan de slag met onze producten, zo bekijken zij bijvoorbeeld met levende materialen in de klas van dichtbij hoe een vlinder uit zijn pop kruipt. Of gaan ze met ontdekmaterialen uit onze leskisten op of rondom de school aan het werk.

Bekijk hier enkele filmpjes van lessen voor een eerste indruk:

Ben jij leerkracht op een Utrechtse basisschool?

Gebruik dan ons gratis programma voor natuur- en milieueducatie. Het zijn echte Utrechtse lessen waardoor leerlingen de Utrechtse stadsnatuur goed leren kennen. En de lessen sluiten uiteraard aan bij de kerndoelen. Kies uit het uitgebreide Programma Basisonderwijs 2020-2021 voor elke groep en vervang gerust een les uit jouw methode door een les van stichting Utrecht Natuurlijk. Met onze Steedes en Stadstuinen is er altijd een locatie in de buurt van de school waar jouw leerlingen lessen kunnen volgen. Organiseer je een themaweek rond natuur, milieu en duurzaamheid? Wij adviseren je graag! In Inspiratie per thema vind je voorbeelden van Utrecht Natuurlijk programma’s die je bij bepaalde thema’s kunt inzetten. Bekijk het laatste nieuws voor basisscholen hier.

Groen schoolplein: een aanwinst voor elke school

Om gezond op te groeien hebben kinderen natuur nodig. Natuurervaring zorgt voor natuurkennis, creativiteit en goede motorische ontwikkeling. Kinderen die veel buitenspelen hebben een hoog concentratievermogen en zijn vaak gezonder dan kinderen die dit niet doen. De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar de betekenis van natuur voor kinderen. Verschillende wetenschappers bevestigen dat natuur onmisbaar is om gezond op te groeien. Wij geven ondersteuning en advies bij de aanleg van een groen schoolplein. Wij denken mee bij het maken van een programma van eisen dat aansluit bij de praktijk van jouw school, helpen bij het formuleren van een visie op natuurlijk spelen en ondersteunen bij het zoeken naar middelen en mogelijkheden om het plein ook echt aan te leggen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Schrijf je in en beleef onvergetelijke natuurervaringen!

Vanaf juni t/m de week voor de herfstvakantie is de digitale inschrijving geopend. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik de Handleiding inschrijven. De NME (Natuur- en Milieueducatie)-contactpersoon op jouw school heeft een gebruikersnaam en wachtwoord en regelt jullie inschrijving. Wachtwoord vergeten? Neem dan contact op met ons secretariaat. Tel: 030 753 38 00 of e-mail: info@utrechtnatuurlijk.nl.

De beschreven programma’s zijn onder voorbehoud. Als de omstandigheden daar om vragen proberen we alternatieve programma’s aan te bieden.

Hulp nodig bij het kiezen?

Bekijk ons Programma Basisonderwijs 2020-2021 met al onze tuin- en boerderijlessen, materiaalprojecten, leskisten en informatie over andere Utrechtse NME-aanbieders. Dit programmaboek ligt ook bij jou op school. Wil je meer weten over de lessen? Via ons digitale inschrijfsysteem kun je het lesmateriaal inzien. Vul samen met je collega’s het overzichtsblad in. Hierop vind je ook de kerndoelen. Maak daarna jullie keuze!

Laat eens een les of project aansluiten bij een landelijke themadag

In onze Themakalender vind je landelijke themadagen of -weken op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid en een overzicht van daaraan te koppelen lessen, materialen en faciliteiten.

Groen als gras voor de klas

Ben jij in opleiding voor leerkracht basisonderwijs? En wil je weten wat je kunt doen om natuur en milieu dichterbij je leerlingen te brengen? In de folder lees je hoe je gebruik kunt maken van de hulp, lesmaterialen en locaties van natuur- en milieueducatieve centra in jouw buurt.

Maatwerk voor duurzaam voortgezet onderwijs

Ga met jouw leerlingen naar buiten en leer hen meer over natuur, milieu en duurzaamheid! Op en rond de Utrecht Natuurlijk-locaties is er van alles mogelijk. Klik hier voor voorbeelden. Neem contact met ons op, om te overleggen over de mogelijkheden.

Loop een maatschappelijke stage of doe je afstudeeropdracht in een groene omgeving

Maatschappelijke stage

Scholieren tussen 12 en 18 jaar volgen bij stichting Utrecht Natuurlijk een maatschappelijke stage of een vakstage op het gebied van natuur en milieu. Je kiest ervoor om stage te lopen bij de Stadsboerderijen of de Stadstuinen. Bij een maatschappelijke stage help je bijvoorbeeld in de dierverzorging, sta je het publiek te woord of assisteer je bij één van de vele lessen voor basisscholen. Interesse? 

Meld je via jouw school aan bij de Vrijwilligerscentrale. Zij regelen jouw inschrijving.

MBO, HBO of universiteit

Doe bijzondere werkervaring op bij stichting Utrecht Natuurlijk. Ben jij MBO-leerling en wil jij aan de slag op een van onze Steedes? Kijk of er een plek voor jou is bij een van onze leerbedrijven en zie wat de locatie te bieden heeft: typ bij ‘leerbedrijf’ de naam van een van onze Steedes of ‘Utrecht Natuurlijk’ in. Studenten van HBO en universiteit doen een vakstage of maken een afstudeeropdracht bij een van onze locaties of bij het Programmateam.

‘Bij Utrecht Natuurlijk heb ik meegeholpen bij het ontwikkelen van lesmateriaal en ook zelf lessen verzorgd. Tijdens de begeleiding heb ik de vrijheid gekregen om zelf te kiezen waar ik mee aan de slag wilde gaan. Doordat Utrecht Natuurlijk verschillende locaties heeft, heb ik veel verschillende ervaringen op kunnen doen. Voor mijn opleiding tot basisschoolleerkracht is dit een unieke ervaring geweest waarbij ik met een andere blik naar het geven van natuuronderwijs ben gaan kijken.’
(Remco Schuurman, 4ejaars PABO-student aan de Hogeschool Utrecht, februari 2017) 

Informeer bij ons secretariaat naar de mogelijkheden.

Meld je aan voor de Nieuwsflits

Wij versturen regelmatig een Nieuwsflits naar het basisonderwijs, vol met tips, informatie over lessen en meer! Wil je hem ook ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Nieuwsflits Basisonderwijs