Blijf op de hoogte!

Bee Embassy

In de tuinen van Steede Hoge Woerd bij Castellum Hoge Woerd staat van 2022 t/m winter 2024-2025 de Bee Embassy: een kunstwerk als eerbetoon aan de honingbij en het belang van de bij voor ons als mensen. De Bee Embassy won de eerste prijs in de Open Call: NatuurCultuur van het Fentener van Vlissingen Fonds. De metershoge sculptuur vormt een unieke ambassade voor de Zwarte Bij in Nederland en is een gezamenlijk initiatief van het Gentse Reaktor21, de Haagse kunstenaar Zeger Reyers en Utrecht Natuurlijk.

Sinds 21 april 2024 heeft de Bee Embassy gezelschap van vier andere kunstwerken in het kader van het Pollinations programma.

Een unieke habitat

De Bee Embassy is gratis te bezoeken tijdens openingstijden van Steede Hoge Woerd: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Het kunstwerk is een nieuwe en unieke habitat voor de Zwarte Bij. De Zwarte Bij is een oud, inheems honingbijenras dat hier al aanwezig was in de Romeinse tijd. Het ras zal uitvliegen in de tuinen bij het Castellum, maar ook op zoek gaan naar voedsel in de tuinen van de buurt. Zo komen natuur, cultuur en erfgoed verrassend samen.

Rond de bijenambassade zal een bestuiversarena bijen en andere insecten bijna een jaar lang van een bom stuifmeel en nectar voorzien. Superuse Studios heeft gezorgd voor een circulaire bouw op basis van hergebruik van materialen. De 4.500 borden met bijvriendelijke bloemen in de sculptuur benadrukken de essentiële rol van de bij in onze voedseleconomie.

Nieuws

7 februari 2024 | Parallelprogramma ‘Pollinations’ verbindt bij en mens
De afgelopen maanden heeft het team achter de Bee Embassy hard gewerkt aan een prachtig nieuw cultuur- en kunstprogramma, geïnspireerd op bijen. Afgelopen maand werd duidelijk dat dit parallelprogramma bij de Bee Embassy door kan gaan. Vier kunstenaars (twee uit Vlaanderen en twee uit Nederland) maken kunstwerken die vanaf het voorjaar van 2024 rondom de Bee Embassy geplaatst gaan worden.

De kunstwerk vieren de zintuigen van bijen. Ze laten ons verwonderen over de overeenkomsten en verschillen tussen de menselijke en de dierlijke waarneming van de omgeving. Annemarie Maes is een Vlaamse kunstenaar en imker. Zij laat zich inspireren door archeobotanie. Peter De Cupere is een Vlaamse kunstenaar die veel met geur werkt in zijn olfactorische kunst. Het Nederlandse kunstenaarsduo Driessens en Verstappen laat zich inspireren door natuurlijke processen die zij leidend maken in hun creatieve proces. Robin Koek is een Nederlandse multimedia kunstenaar en componist die onder andere de communicatie tussen dier en mens als inspiratiebron neemt. 

Op 21 april 2024 vindt de onthulling van deze nieuwe kunstwerken op het terrein van Steede Hoge Woerd plaats. Steede Hoge Woerd is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd. Meer informatie en programma van de middag volgt nog.

2 mei 2023 | Nieuw bijenvolk
In de eerste week van mei is er een nieuw bijenvolk geplaatst in de Bee Embassy. De zwarte bijen hadden even tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe woning. In de Bee Embassy moeten ze eerst een klein stukje omhoog vliegen naar de uitgang van de koepel. Gelukkig leren de bijen heel snel. Ze zoemen nu druk rond en halen hun stuifmeel en nectar in de directe omgeving van de Bee Embassy.

25 april 2023 | Bijenvolk overleden
Het bijenvolk in de Bee Embassy heeft helaas de winter niet overleefd. Tijdens een controle door de imker vorige week bleken de overwinterende bijen allemaal overleden. Het volk was met een kleine hoeveelheid werksters de winter in gegaan. Ze hebben van de imker extra voedsel meegekregen om ze de winter door te krijgen. De oorzaak van de sterfte is waarschijnlijk een combinatie van factoren: in januari is het een korte tijd wat warmer geweest, waardoor de bijen wakker zijn geworden en zijn gaan vliegen. In januari is er weinig voedsel te vinden voor de bijen, waardoor ze wel energie verbruiken maar geen energie kunnen aanvullen. Daardoor ‘slijten’ de winterbijen sneller dan de bedoeling zou zijn. In maart is het daarna lange tijd erg regenachtig geweest, waardoor de bijen weinig hebben kunnen vliegen om voedsel te zoeken. En misschien zijn er niet snel genoeg nieuwe werkster-poppen gelegd door de koningin om de sterfte van de winterbijen te compenseren met nieuw broed.

We horen van veel imkers dat ze volken kwijt zijn geraakt deze winter. Het Jeugdjournaal had op 27 maart een item over dit onderwerp, klik hier voor de reportage. Voor de Bee Embassy gaan we op zoek naar een nieuw volk zwarte bijen. 

Betrokkenen

De Bee Embassy is een co-creatie tussen:

  • Curator Tim Joye van Reaktor 21, de projectcoördinator van het ecologisch sociaal-artistieke project Beesphere uit Vlaanderen;
  • Kunstenaar Zeger Reyers. Zeger maakte Hard Water de installatie in Mediamatic die aanleiding gaf tot het nieuwe ontwerp voor bijen en bestuivers in de Bee Embassy;
  • Superuse Studios en CompositieXL. Het architectenbureau en de sociaal projectontwikkelaars die al eerder samenwerkte met verschillende stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk. Waaronder Stadsboerderij Steede Hoge Woerd.
Video afspelen

Financieel wordt de Bee Embassy mogelijk gemaakt door de Open Call: NatuurCultuur van het Fentener van Vlissingen Fonds.
We zijn trots op de eerste plaats. Lees hier meer over de open call en de andere winnaars.

De Bee Embassy wordt mede mogelijk gemaakt door: