Bee Embassy

In de tuinen van Steede Hoge Woerd op het Castellum Hoge Woerd verschijnt binnenkort de Bee Embassy. De Bee Embassy won de eerste prijs in de open call: NatuurCultuur van het Fentener van Vlissingen Fonds. Het wordt een unieke ambassade voor de zwarte bij in Nederland. De Bee Embassy is een gezamenlijk initiatief van het Gentse Reaktor21, de Haagse kunstenaar Zeger Reyers en Stichting Utrecht Natuurlijk.

Het wordt de nieuwe habitat van de inheemse zwarte honingbijen. Rond de bijenambassade zal een bestuiversarena met brede bloeiboog bijen en andere insecten bijna een jaar lang van een bom stuifmeel en nectar voorzien. Superuse Studios zorgt voor een circulaire bouw op basis van hergebruik van materialen. De 8.000 borden met bijvriendelijke bloemen in de sculptuur benadrukken de essentiële rol van de bij in onze voedseleconomie.

Betrokkenen

De Bee Embassy is een co-creatie tussen:

  • curator Tim Joye van Reaktor 21vzw, de projectcoördinator van het ecologisch sociaal-artistieke project Beesphere uit Vlaanderen;
  • kunstenaar Zeger Reyers. Zeger maakte ‘Hard Water’ de installatie in Mediamatic die aanleiding gaf tot het nieuwe ontwerp voor bijen en bestuivers in de Bee Embassy;
  • Superuse Studios en CompositieXL. Het architectenbureau en de sociaal projectontwikkelaars die al eerder hadden samengewerkt met de verschillende stadsboerderijen van Stichting Utrecht Natuurlijk, waaronder,
  • Stadsboerderij Steede Hoge Woerd, beheerd door Stichting Utrecht Natuurlijk en gelegen in het unieke Castellum Hoge Woerd. 

Planning en bezoek

De Bee Embassy wordt in de zomer van 2022 opgeleverd. 

De Bee Embassy zal vrij toegankelijk zijn tijdens openingstijden van Steede Hoge Woerd.

Video afspelen

Mogelijk gemaakt door

Financieel wordt de Bee Embassy mogelijk gemaakt door de Open Call: NatuurCultuur van het Fentener van Vlissingen Fonds. 

We zijn trots op de eerste plaats in deze open call van het Fentener van Vlissingen Fonds. Lees hier meer over de open call en de andere winnaars.

Bee Embassy Zeger Reyers

De Bee Embassy wordt mede mogelijk gemaakt door: