Bee Embassy

In de tuinen van Steede Hoge Woerd op het Castellum Hoge Woerd staat tussen zomer 2022 en zomer 2024 de Bee Embassy: een kunstwerk als eerbetoon aan de honingbij en het belang van de bij voor ons als mensen. De Bee Embassy won de eerste prijs in de Open Call: NatuurCultuur van het Fentener van Vlissingen Fonds. De metershoge sculptuur vormt een unieke ambassade voor de Zwarte Bij in Nederland en is een gezamenlijk initiatief van het Gentse Reaktor21, de Haagse kunstenaar Zeger Reyers en Utrecht Natuurlijk.

Een unieke habitat

De Bee Embassy is gratis te bezoeken tijdens openingstijden van Steede Hoge Woerd: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Het kunstwerk is een nieuwe en unieke habitat voor de Zwarte Bij. De Zwarte Bij is een oud, inheems honingbijenras dat hier al aanwezig was in de Romeinse tijd. Het ras zal uitvliegen in de tuinen bij het Castellum, maar ook op zoek gaan naar voedsel in de tuinen van de buurt. Zo komen natuur, cultuur en erfgoed verrassend samen. Rond de bijenambassade zal een bestuiversarena bijen en andere insecten bijna een jaar lang van een bom stuifmeel en nectar voorzien. Superuse Studios heeft gezorgd voor een circulaire bouw op basis van hergebruik van materialen. De 4.500 borden met bijvriendelijke bloemen in de sculptuur benadrukken de essentiële rol van de bij in onze voedseleconomie.

Betrokkenen

De Bee Embassy is een co-creatie tussen:

  • Curator Tim Joye van Reaktor 21, de projectcoördinator van het ecologisch sociaal-artistieke project Beesphere uit Vlaanderen;
  • Kunstenaar Zeger Reyers. Zeger maakte Hard Water de installatie in Mediamatic die aanleiding gaf tot het nieuwe ontwerp voor bijen en bestuivers in de Bee Embassy;
  • Superuse Studios en CompositieXL. Het architectenbureau en de sociaal projectontwikkelaars die al eerder samenwerkte met verschillende stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk. Waaronder Stadsboerderij Steede Hoge Woerd.
Video afspelen

Financieel wordt de Bee Embassy mogelijk gemaakt door de Open Call: NatuurCultuur van het Fentener van Vlissingen Fonds.
We zijn trots op de eerste plaats. Lees hier meer over de open call en de andere winnaars.

Bee Embassy Zeger Reyers

De Bee Embassy wordt mede mogelijk gemaakt door: