Blijf op de hoogte!

Expositie Compostkleding: de groene toekomst van onze fashion

Rode textielverf gemaakt van schimmels of een lingeriesetje ontworpen met vezels uit de bananenplant.

Vanaf 16 juni 2022 is in Castellum Hoge Woerd de expositie ‘Compostkleding’ te zien. Op de expositie laat Utrecht Natuurlijk samen met acht kunstenaars, ondernemers en wetenschappers zien hoe fashion als voer voor je moestuin en de moestuin als voer voor je fashion kan dienen.


Mode, geschiedenis en voedsel
In de gratis expositie komen fashion, geschiedenis en voedsel samen en wordt duidelijk hoe het op het gebied van kleding ook anders kan: vriendelijker voor moeder natuur en voor de mens. Ontdek hoe textiel zich sinds de Romeinse tijd heeft ontwikkeld, wat de consequenties zijn van fast-fashion en hoe kleding, net als voedsel, lokaal geproduceerd kan worden en na gebruik gewoon weer in de aarde kan vergaan. Zo komen twee ogenschijnlijk tegenovergestelde werelden, kleding en compost, bij elkaar.


Inspiratiebron en kunstenaars
Utrechters van eeuwen geleden, de Romeinen, vormen voor de expositie een belangrijke inspiratiebron. Kledingresten van deze historische stadsgenoten zijn bijna niet terug te vinden. Het werd gemaakt met natuurlijke, lokaal geproduceerde materialen die na gebruik gewoon weer ‘oplosten’ in de grond. In de geest van deze Utrechtse voorouders hebben de kunstenaars Marijke Bongers, Ilse Kremer, Marije Dijkstra, Loes Pennings, Dasha Tsapenko, Thomas Bruins en Jan Coolen zich voor hun werken laten inspireren door de natuur, de tuin en de geschiedenis. Ontdek hoe textiel gemaakt kan worden uit planten, welke verfstoffen je uit de natuur kunt halen, laat je voor je fashion van de toekomst inspireren door het verleden én door de natuur.

Lees alles over de tentoonstelling op onze tentoonstellingspagina.

 

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten