De meterslange burcht van leemhoudend zand en boomstammen biedt plek aan verschillende soorten bijen. Wethouder Lot van Hooijdonk opende de burcht samen met kinderen van de nabijgelegen buitenschoolse opvang.
Waarom een bijenburcht?
Utrecht zet zich bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen. Dit jaar maken we op meerdere plekken in de stad bijenburchten. Een bijenburcht is een bijenhotel in de grond. Zo’n 80% van de wilde bijen nestelt in de grond. Deze bijen helpen we graag een handje door ondergrondse bijenburchten te creëren. Een bijenburcht is een goede en creatieve manier om bij te dragen aan het leefgebied van de wilde bij.
Wat is een bijenburcht?
De bijenburcht op Stadstuin Kanaalweg bestaat onder andere uit leemhoudend zand en boomstammen en heeft de vorm van een halve maan. De burcht staat met de opening gericht op het zuiden en heeft allerlei steilwanden in verschillende steilheden. Voor elke bijensoort wat wils. In Utrecht leven ongeveer 127 soorten wilde bijen, ook zeldzame soorten. Wethouder Lot van Hooijdonk: “De bijenburcht is een hele mooie aanvulling op alles wat we al doen om wilde bijen plek te bieden in Utrecht. Zo hebben we bijenhotels, ‘bloemrijk’ maaibeleid en groene bushokjes. Die leveren allemaal een bijdrage aan meer insecten in de stad.”
Maak zelf een minibijenburcht
Ga zelf aan de slag! Je kan al bijdragen door een kleine bijenburcht te maken in de tuin of op het balkon. Hiervoor kunnen inwoners bij verschillende locaties van Utrecht Natuurlijk met een eigen kistje, bak of pot, gratis leemhoudend zand en de instructie komen ophalen. Meer informatie hierover is te vinden op: www.utrechtnatuurlijk.nl/wildebij
Bijvriendelijke gemeente
In 2020 werd de gemeente Utrecht uitgeroepen tot de meest bijvriendelijke gemeente van Nederland. Utrecht kreeg verschillende prijzen, waaronder een gratis advies door bureau TAUW. Zij ontwikkelden een handleiding voor het maken van een bijenburcht. Deze handleiding wordt gebruikt om grotere bijenburchten te maken. Een aantal andere gemeenten gaf al aan ook bijenburchten te willen aanleggen met deze handleiding. Bijenburchten zijn een initiatief van de gemeente Utrecht, Utrecht Natuurlijk, de BijenhoudersVereniging Utrecht e.o. en TAUW. Het werd mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van de Nationale Bijenstrategie.