Blijf op de hoogte!

Wilde bij

In Utrecht leven ongeveer 127 soorten wilde bijen. Dit zijn bijen die alleen leven. Ze doen alles zelf: een nest maken, voedsel zoeken en eitjes leggen. Ze heten ook wel ‘solitaire bijen’. Hun leven speelt zich af op een paar vierkante meter. Nestgelegenheid en voedsel moeten ze hier dus kunnen vinden. Wilde bijen maken een nest in de grond of in holle stengels. Maak van je eigen tuin een bijvriendelijke plek. Op deze pagina lees je meer over hoe je dat doet.

Foto: Jordy Houkes

Zelf aan de slag in je tuin

Ga aan de slag met het maken van een kleine bijenburcht. Gebruik een kistje, emmertje, leegblik of iets soortgelijks van zo’n 15 tot 20 cm diep. Met een mini bijenburcht draag je al bij aan het leefgebied van wilde bijensoorten. Lees in de flyer hoe je dat doet.

Gratis leemhoudend zand
Kom naar de tuin bij Stadsboerderij Eilandsteede om leemhoudend zand op te halen voor je eigen bijenburcht. Neem zelf een emmertje mee!

Zeven bijenburchten in Utrecht

In Utrecht vind je zeven bijenburchten. In maart 2022 opende de eerste bijenburcht in Utrecht op Stadstuin Kanaalweg. Wethouder Lot van Hooijdonk opende de burcht samen met kinderen van de nabijgelegen buitenschoolse opvang. Lees hier het nieuwsbericht.

Bijenburcht

Het bouwen van een bijenburcht is een goede en creatieve manier om bij te dragen aan het leefgebied van de wilde bij. Veel bijen nestelen in de grond, vaak in schuine of verticale wandjes of hellingen. Door daarnaast in de omgeving te zorgen voor een bloemrijk gebied met de juiste wilde planten, bomen en struiken, is er jaarrond ook voldoende voedsel beschikbaar.

Om te zorgen dat wilde bijen naar de burcht komen, is het essentieel om de bijenburcht op een geschikte plek en met het juiste materiaal aan te leggen. En minstens zo belangrijk is het om, als de burcht er eenmaal ligt, deze goed te onderhouden.

Help je mee? Met de instructie helpen we je op weg met het bouwen van een bijenburcht bij jou in de buurt.

Wilde bijenzoekkaart

Sommige bijen zijn gespecialiseerd op/in een bepaalde soort plant. Zonder deze plant kunnen ze niet leven. We gaan deze eenkennige bijen helpen door meer van deze planten in onze stad te laten groeien.
Download de bijenzoekkaart en help mee.