Blijf op de hoogte!

Boomspiegelfeest

Zet Utrecht in Bloei

Je hebt er vast een in je buurt, een boomspiegel: de ruimte rondom een boom. Vaak een plek met hondenpoep of voor je buurtgenoten een plek om vuilniszakken neer te zetten. In Utrecht zijn er maar liefst 30.000 boomspiegels.
Verander deze plek in een feestelijk boeket voor bijen, vlinders én voor jezelf! Wij helpen je daar graag bij tijdens het jaarlijkse Boomspiegelfeest.

Vrolijke straten

De meeste boomspiegels zijn kaal, zonder planten en bloemen. Doordat er zoveel van deze stukjes kale grond door Utrecht zijn, bieden ze samen een grote kans om in de hele gemeente meer bloemen en planten te laten groeien en bloeien. Hoe meer mensen een boomspiegeltuin in hun buurt aanleggen, hoe meer kleine bloemenoases er ontstaan. Die zorgen samen voor mooie, vrolijke straten. Tegelijk zijn meer bloemen en planten goed voor bijen, vlinders en andere kleine dieren. Al deze boomspiegeltuinen zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor deze belangrijke beestjes. Leg je een boomspiegeltuin aan met veel bij- en vlindervriendelijke planten, dan geef je een feestje voor deze beestjes!

Bekijk in de video hoe je in vier stappen een boomspiegel aanlegt. 

Adopteer een boomspiegel

Ook je straat vergroenen? Iedereen kan het hele jaar door een boomspiegel adopteren via de website van de gemeente Utrecht.

Ga aan de slag!

Leg zelf of samen met jouw buren een boomspiegeltuin aan. Met onze tips en het stappenplan is succes gegarandeerd!

Geschikte planten

Welke planten, zaadjes en bollen groeien goed in je boomspiegel? We geven je een overzicht van onze favoriete planten. Bekijk ze hier

Infographic Boomspiegelfeest

In 2023 hebben we voor de vierde keer samen met buurtbewoners uit Utrecht honderden boomspiegels in bloei gezet tijdens het Nationale Boomspiegelfeest.

Maar liefst 450 mensen adopteerden in 2023 één of meerdere boomspiegels, wat maakte dat er in totaal 500 (nieuwe) boomspiegels werden vergroend gedurende de campagne. 

Bekijk de infographic met de resultaten van 2023.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de adviseur in jouw wijk.

Het adopteren van een boomspiegel is ook mogelijk buiten de actieperiode om. Kijk daarvoor op de website van de gemeente Utrecht. We stellen dan alleen geen gratis planten ter beschikking. 

Voor gratis planten zou je aan buren of vrienden kunnen vragen of zij planten of stekjes voor je hebben. In het voorjaar zijn er vaak plantenruilmarkten bij volkstuinen of het Hof van Cartesius. Ook een mooie plek om planten te kopen of ruilen.

Indien je een boomspiegel hebt geadopteerd via het aanmeldformulier tijdens de actie mag je gratis planten ophalen op de ophaaldag bij de door jou eerder gekozen stadsboerderij van Utrecht Natuurlijk. Buiten de actie om bieden we geen gratis planten voor boomspiegels.

Nee, via Utrecht Natuurlijk is het niet mogelijk om ook gratis compost te krijgen voor in je boomspiegel. Het is de bedoeling dat je dit, indien nodig, zelf regelt.

Jazeker! Om je boomspiegeltuin helemaal officieel te maken, geven wij de adoptie van de nieuwe boomspiegel door aan de gemeente. De gemeente neemt dan contact met je op en plaatst een zelfbeheertegel bij de boomspiegel. Op deze manier is het voor de gemeente en anderen duidelijk zichtbaar dat de boomspiegel in zelfbeheer is.

Let op! Het is daarom belangrijk dat je ons de exacte locatie van jouw boomspiegel doorgeeft. Bijvoorbeeld ’ter hoogte van huisnummer x’.

Nee, wanneer je een boomspiegel wilt vergroten moet eerst getoetst worden of dit mogelijk is. Vaak heeft de bestrating rondom de boomspiegel namelijk een functie. Het verwijderen van bestrating wordt per locatie beoordeeld. Bovendien kost het verwijderen van tegels en zand, het verplaatsen van stoepbanden en het leveren van grond geld. Hiervoor moet een aanvraag bij het initiatievenfonds gedaan worden. De wijkopzichter beoordeeld dan de aanvraag. Wanneer deze wordt goedgekeurd, worden de werkzaamheden voor het vergroten van de boomspiegel uitgevoerd. 

We geven je een overzicht van onze favoriete planten. Bekijk het plantenoverzicht. Op de website van de Guerrilla Gardeners vind je ook een mooie lijst. Je vindt daar planten die heel goed gedijen aan de zijde van een straatboom. Zo kun je direct kijken wat je leuk vindt en wat passend is voor jouw boomspiegel.

Zorg ervoor dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is, dus niet of nauwelijks kale grond. Dat is met de aanplant lastig, want er blijft veel vrije grond over. Satéprikkers erin steken of gaas op de open plek plaatsen zijn goede oplossingen. Je kan ook een uitgeknepen knoflook in een potje met gaatjes ertussen plaatsen of een plant waar ze niet van houden, zoals de Ooievaarsbek, planten. 

Boomwortels dunner dan 2 centimeter kun je doorknippen of -hakken. Mits je dat niet teveel doet. Doe het voorzichtig en zorg dat je grote boomwortels niet beschadigt. Zoek een ander plekje, soms een paar centimeter verder, als je merkt dat er te weinig ruimte is.

Als je via het aanmeldformulier een boomspiegel hebt geadopteerd dan ontvang je binnen enkele minuten automatisch een mail en een kopie van de adoptiegegevens. In de mail staat onder andere meer informatie over waar en wanneer je de gratis planten voor je boomspiegel kunt ophalen. 

Niets ontvangen? Kijk dan even in je spambox.

Dit project is een samenwerking tussen Guerrilla Gardeners en Utrecht Natuurlijk en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.