Blijf op de hoogte!

Kom samen tuinieren

op de Utrechtse stadstuinen

Tuinieren kan het hele jaar rond. Ook op de verschillende stadstuinen van Utrecht Natuurlijk, verspreid door de stad. Elk jaar bieden we voor jong en oud een rijk aanbod aan groene tuincursussen, activiteiten en workshops. Zoek de ontspanning en verbinding op en kom samen tuinieren! Leer nieuwe mensen kennen, vergroot je kennis over de natuur, een duurzamere voedselproductie en gezonde voeding en ontdek hoe je beter kan leven in harmonie met de natuur.

Utrechtse stadstuinen

Bij Utrecht Natuurlijk kun je tuinieren op de verschillende stadstuinen. Op onze tuinen laten we Utrechters zien hoe je op een kleinschalige en ecologische wijze duurzaam en lokaal voedsel kunt verbouwen in Nederland. De gewassen van de tuinen worden onder andere verkocht in onze boerderijwinkels en maken we zo voor iedereen beschikbaar. Op onze stadstuinen verrijken we de leefomgeving en werken we op een gezellige, leerzame en kleinschalige manier aan een klimaatadaptieve en biodiverse stad. Bovendien geven we je handvatten mee om ook thuis aan de slag te gaan met het verbeteren van de biodiversiteit, het vergroten van onze zorg voor de natuur en het leren aanpassen aan de klimaatveranderingen.

Meld je aan voor onze groene workshops en cursussen

We organiseren veel groene workshops en cursussen. Neem een seizoen lang deel aan een moestuincursus, leer samen tuinieren of volg verschillende workshops over voedsel en laat je verrassen door de rijke smaken. Bekijk hieronder het gehele activiteitenaanbod en meld je aan voor een activiteit die bij jou past. Klik op de knop ‘laad meer’ om meer activiteiten te bekijken. Of bekijk de volledige activiteitenkalender.

Kom samen tuinieren

Door te tuinieren bij Utrecht Natuurlijk vergroot je je kennis over de natuur, een duurzamere voedselproductie en over gezonde voeding. Bovendien leer je door mee te werken veel nieuwe mensen kennen en heeft tuinieren een positief effect op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Kom ook meewerken op een van onze stadstuinen. Veel of weinig ervaring: iedereen is van harte welkom! Lever samen met anderen een bijdrage aan het ecologisch tuinieren, start zelf een nieuwe werkgroep of word onderdeel van een bestaande. Je kan aansluiten bij de gezamenlijke moestuin, de kleinschalige voedselbossen, de bloemenpluktuin of de permacultuurtuin.

Heb je interesse en wil je ontdekken welke vrijwilligers er op welke stadstuin gevraagd worden? Bekijk onze vacatures op de website van VC Utrecht. Of klik hieronder op een locatie en bekijk de vacatures.

Nieuwe tuininitiatieven

Er is ook ruimte voor nieuwe tuininitiatieven. Heb jij een initiatief of idee waaraan ook anderen kunnen meedoen? Neem dan contact op met de locatie waar je jouw idee wilt uitvoeren. Samen kijken we wat er mogelijk is. Voor algemene ideeën mail je naar info@utrechtnatuurlijk.nl.

Kijk ook eens op de website van BuurtNatuur030. Daar vind je groene buurtinitiatieven in jouw buurt. Word onderdeel van het netwerk en plaats je eigen initiatief op het platform. Samen maken we de stad nog groener.

Maak kennis met duurzame voedselproductie

Utrecht Natuurlijk biedt iedereen de mogelijkheid om samen kennis en ervaring op te doen over duurzame voedselproductie en duurzaam tuinieren. De behoefte aan deze kennis groeit, onder andere doordat jong en oud de schadelijke effecten ervaren van de huidige voedselvoorziening en de kwaliteit van het groen in de stad. Denk aan de effecten van de wereldwijde voedselvoorziening op het klimaat, de voedselveiligheid en de effecten van kunstmatige bemesting op de bodemkwaliteit. Wij willen Utrechters inspireren om voedsel zoveel mogelijk lokaal en ecologisch te produceren, in te kopen en om duurzaam te tuinieren. Dit zodat de negatieve invloed van de mens op het klimaat wordt verminderd en we in ons dagelijks leven meer in harmonie met de natuur leren leven.

Tuinieren met en zonder tuin

Heb je geen tuin, maar wil je toch graag tuinieren? Geen probleem! (Moes)tuinieren kan ook op een balkon, plat dak of een terras. Met potten, bakken en zakken kun je al heel veel. Of zie je in jouw straat graag wat meer groen? Een geveltuin aanleggen, of een boomspiegel in eigen beheer nemen, is makkelijk en kost weinig. En je draagt bij aan de warmte- en waterafvoer in de stad. Of kijk hoe je jouw tuin watervriendelijk of bijvriendelijk kan maken.

Kijk op onze speciale tuinierpagina voor meer tips en informatie.