Blijf op de hoogte!

Doe mee: Bodemonderzoek met je Onderbroek

Onderzoek het bodemleven en de kwaliteit van de bodem door een onderbroek te begraven.

Koop het ‘Bodemonderzoek met je Onderbroek’ onderzoekspakket! Met de campagne ‘Bodemonderzoek met je Onderbroek’ roept Utrecht Natuurlijk iedereen in Utrecht op om tussen 26 maart en 1 april, tijdens de Week van de Groene Tuin, een onderbroek in de tuin te begraven en hem daar zo’n twee maanden te laten zitten. Tussen 8 en 16 juni worden de onderbroeken weer opgegraven om te ontdekken wat ervan over is gebleven. Zo kan het bodemleven én de kwaliteit van de bodem goed worden onderzocht.

Om het onderzoek niet alleen makkelijker, maar ook leuker en leerzamer te maken, zijn er vanaf 12 maart voor €3,50 speciale ‘Bodemonderzoek met je Onderbroek’ onderzoekspakketjes te koop op de vijf stadsboerderijen. De pakketjes bevatten onder andere een bodembeestjes zoekkaart, spullen voor het maken van een feestelijke vlaggenlijn met kleine onderbroekjes om de begraafplek te markeren, een stappenplan, tips en handvatten voor het verbeteren van de bodem en natuurlijk een stuk 100% katoenen stof om zelf een witte onderbroek uit te knippen. 

Dat het om 100% katoen gaat, in plaats van kunststof zoals polyester of nylon, is belangrijk voor het onderzoek. In katoen zit namelijk cellulose en dat is voedsel voor de kleine beestjes die onder de grond leven, zoals spinnen, kevers, pissebedden, duizendpoten en mieren, en voor schimmels en bacteriën. Stukje bij beetje breken zij het katoen van de onderbroek af, waardoor die meer en meer verdwijnt in de bodem.

“Tussen 8 en 16 juni, tijdens de Nationale Tuinweek, mag je de onderbroek weer opgraven”, vertelt Susanne Stokvis, programmamaker Stadsboerderij Eilandsteede van Utrecht Natuurlijk. “Door mee te doen aan het ‘Bodemonderzoek met je Onderbroek’ ben je creatief bezig én ervaar je de kringlopen van de natuur van dichtbij. Graaf met je handen in de grond, ontdek de wereld onder je voeten en leer van dichtbij hoe een gezonde bodem eruitziet. Ga op zoek naar alle kleine organismen die jouw grond zoveel rijker maken en omarm de wetenschapper in jezelf. Blijkt jouw bodem na onderzoek niet gezond te zijn? Geen nood. In het onderzoekspakket vind je ook handige tips en adviezen om jouw bodemleven en de bodemkwaliteit zelf weer te verbeteren of herstellen.”

Voor iedereen die nog meer wil leren over het bodemleven worden er in het voorjaar diverse lezingen, colleges en andere bodemactiviteiten georganiseerd. Zo zijn er verschillende bodemcolleges te volgen en geeft Dr. Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Instituut, onderdeel van de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in onderzoek naar schimmels, in juni een lezing over de rol van schimmels. Houd de speciale bodemonderzoek pagina in de gaten voor de precieze datums en meer informatie.

__________

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten