Blijf op de hoogte!

Pollinations: de kunst van het bestuiven

Op zondagmiddag 21 april worden vier nieuwe kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars onthuld in Utrecht. De tuin van Stadsboerderij Steede Hoge Woerd van Utrecht Natuurlijk is de komende maanden gastheer van het kunstproject Pollinations. Kunstenaars uit België en Nederland gaan kruisbestuivingen aan tussen hun artistieke praktijk en de wereld van de bestuivers en bijen. Te zien van 21 april tot en met 31 december 2024.

Kunstenaarsduo Driessens & Verstappen (NL) liet zich inspireren door de historische context van de locatie en guerilla gardeners. Anne Marie Maes (BE) zoomt letterlijk in op het voedsel van bijen door stuifmeel in extremis te vergroten. Olfactorisch kunstenaar Peter De Cupere (BE) bevraagt op klemmende wijze de op geur gebaseerde leefwereld van bijen. Robin Koek (NL) vertaalt in een digitale, augmented reality installatie bijendans en de waarneming van bijen op spectaculaire wijze. De onthulling vindt plaats op zondagmiddag 21 april. Er is een uitgebreid programma met activiteiten, geheel in thema, voor jong en oud. Volg een workshop zaadbommen maken, speel de escape game, volg een bijenlezing of rondleiding. Bekijk het volledige programma op www.utrechtnatuurlijk.nl/pollinations.

De kunstenaars spreken onze zintuigen aan, ze maken het onzichtbare zichtbaar en ze genereren empathie voor insecten en bijen. De leefwereld van bijen is voor mensen doorgaans een wereld die buiten het blikveld blijft. Maar juist nu de wereld doordrongen raakt van het besef dat wij voor ons menselijke voortbestaan afhankelijk zijn van insecten, bestuivers en bijen, is het belangrijk om die wereld te betreden. De vier kunstenaars nodigen ons daartoe uit. De kunstwerken zijn een vervolg op het kunstwerk Bee Embassy van Zeger Reyers en Reaktor21 uit 2022.

De Bee Embassy is een kunstwerk als eerbetoon aan de bij en het belang van bijen voor ons als mensen. De sculptuur vormt een ambassade voor de zwarte honingbij in Nederland. De kunstwerken van Pollinations laten het verhaal van de Bee Embassy én de zwarte bijen verder uitdeinen in de tuinen op Steede Hoge Woerd.

Nationale Bijentelling
De datum van de onthulling is niet voor niets gekozen tijdens de Nationale Bijentelling van 15 tot en met 24 april. Ook dit jaar roepen Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL heel Nederland op om in die periode een half uur bijen te tellen in de tuin, op het balkon of op een groene plek in de buurt. Dit jaar voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Tijdens de onthulling van de kunstwerken kun je een mini-workshop bijen herkennen volgen.  

Deel dit bericht :

Gerelateerde berichten